Proste i smaczne
Żurek w chlebie pasterskim
obiad
przyjęcie
SKŁADNIKI:
- Biała, wiejska kiełbasa
- 1.5 litra wody
- Zakwas do żuru
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 małe ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- Pieprz i sól do smaku
- Chrzan (opcjonalnie)
- Olej
- Jajko ugotowane na twardo
- Chleb pasterski
Przygotowanie
Pokrój kiełbasę w plastry, a czosnek i cebulę - w kostkę. Przesmaż w garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju około 3-4 minuty. Obierz i pokrój marchew i ziemniaki, dodaj do mięsa, zalej wodą i dodaj przyprawy. Gotuj około 15 minut aż ziemniaki zmiękną, zmniejsz gaz, a następnie dodaj zakwas do żuru i opcjonalnie chrzan. Postaraj się nie doprowadzić do ponownego zagotowania. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj w wydrążonym Chlebie pasterskim, najlepiej z jajkiem na twardo. Można przyozdobić natką pietruszki.