top

Proste i smaczne

Proste i smaczne

Żurek w chlebie pasterskim

obiad

przyjęcie

SKŁADNIKI:

  • Biała, wiejska kiełbasa
  • 1.5 litra wody 
  • Zakwas do żuru 
  • Cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe 
  • Pieprz i sól do smaku 
  • Chrzan (opcjonalnie)
  • Olej
  • Jajko ugotowane na twardo
  • Chleb pasterski

 

Przygotowanie

Pokrój kiełbasę w plastry, a czosnek i cebulę - w kostkę. Przesmaż w garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju około 3-4 minuty. Obierz i pokrój marchew i ziemniaki, dodaj do mięsa, zalej wodą i dodaj przyprawy. Gotuj około 15 minut aż ziemniaki zmiękną, zmniejsz gaz, a następnie dodaj zakwas do żuru i opcjonalnie chrzan. Postaraj się nie doprowadzić do ponownego zagotowania. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj w wydrążonym Chlebie pasterskim, najlepiej z jajkiem na twardo. Można przyozdobić natką pietruszki.

Proste i smaczne

Żurek w chlebie pasterskim

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty