
(brak)
Zupa z pomidorów i chleba
obiad
kolacja
przyjęcie
Składniki
- 1/2 kg chleba, może być czerstwy
- 2 puszki pomidorów, może być krajanka z bazylią, lub inne
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego, lub z kostki
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 por – biała część
- 3 ząbki czosnku
- bazylia świeża (pęczek)
- ostra papryczka
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Na patelni z rozgrzaną oliwą chwilę smażymy posiekany czosnek i drobno pokrojonego pora.
Dodajemy pomidory i koncentrat, gotujemy ok. 8-10 minut.
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę, bazylię i wlewamy bulion.
Po doprawieniu gotujemy jeszcze ok. 5 min i zdejmujemy z ognia.
Dodajemy pokrojony na kromki chleb, mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny.
Przed podaniem podgrzewamy (możemy zmiksować zupę w blenderze i skropić oliwą z oliwek).
