top

(brak)

(brak)

Zupa z pomidorów i chleba

obiad

kolacja

przyjęcie

 

Składniki

  • 1/2 kg chleba, może być czerstwy
  • 2 puszki pomidorów, może być krajanka z bazylią, lub inne
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu warzywnego, lub z kostki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 por – biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia świeża (pęczek)
  • ostra papryczka
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Na patelni z rozgrzaną oliwą chwilę smażymy posiekany czosnek i drobno pokrojonego pora.

Dodajemy pomidory i koncentrat, gotujemy ok. 8-10 minut.

Dodajemy drobno posiekaną papryczkę, bazylię  i wlewamy bulion.

Po doprawieniu gotujemy jeszcze ok. 5 min i zdejmujemy z ognia.

Dodajemy pokrojony na kromki chleb, mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny.

Przed podaniem podgrzewamy (możemy zmiksować zupę w blenderze i skropić oliwą z oliwek).

(brak)

Zupa z pomidorów i chleba

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty