
(brak)
Zupa chlebowa z Dolnego Śląska
obiad
kolacja
przyjęcie
SKŁADNIKI:
-
200 g suchego chleba
-
1 l mleka
-
1 ząbek czosnku
-
20 g masła
-
1 żółtko
-
100 ml Białego wina półwytrawnego
-
1 szczypta soli morskiej
-
1 szczypta pieprzu czarnego
Przygotowanie
Chleb namaczamy w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania). Dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuj. Gotuj „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie). Odstaw zupę z kuchenki, miksuj, dodaj masło i wymieszaj, aż się rozpuści. Zaciągnij zupę żółtkiem, dopraw solą i grubo zmielonym pieprzem. Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.
