top

(brak)

(brak)

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

obiad

kolacja

przyjęcie

SKŁADNIKI:

  • 200 g suchego chleba

  • 1 l mleka

  • 1 ząbek czosnku

  • 20 g masła

  • 1 żółtko

  • 100 ml Białego wina półwytrawnego

  • 1 szczypta soli morskiej

  • 1 szczypta pieprzu czarnego

 

Przygotowanie

Chleb namaczamy w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania). Dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuj. Gotuj „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie). Odstaw zupę z kuchenki, miksuj, dodaj masło i wymieszaj, aż się rozpuści. Zaciągnij zupę żółtkiem, dopraw solą i grubo zmielonym pieprzem. Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.

(brak)

Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty