
(brak)
Zupa cebulowa z grzankami z serem
obiad
kolacja
przyjęcie
Składniki:
- Cebula średnia 8-10 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Olej 2 łyżki
- Masło 20 g
- Tymianek świeży 5-6 gałązek
- Liść laurowy 2 szt.
- Białe wino ½ szklanki (opcjonalnie)
- Bulion warzywny dla wersji wegetariańskiej albo z kurczaka 2 litry
- Sól i pieprz
- Bułka typu grahamka
- wiórkowana mozzarella 100 g
Przygotowanie
Obrane cebule pokrój w piórka, wrzuć do garnka, wlej olej, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i stanie się złocista (ale nie przypalona), dodaj posiekany czosnek, gotuj jeszcze 2 minuty. Wlej wino (jeśli dodajesz), odparuj przez 3 minuty, dodaj bulion, wrzuć tymianek i liście laurowe. Gotuj przez 20 minut. Przypraw solą i pieprzem. Pokrojoną bułkę zrumień w piekarniku z obu stron. Wyjmij, posyp serem i zapiecz raz jeszcze. Podawaj z gorącą zupą.
