top

(brak)

(brak)

Zupa cebulowa z grzankami z serem

obiad

kolacja

przyjęcie

 

Składniki:

  • Cebula średnia 8-10 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej 2 łyżki
  • Masło 20 g
  • Tymianek świeży 5-6 gałązek
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Białe wino ½ szklanki (opcjonalnie)
  • Bulion warzywny dla wersji wegetariańskiej albo z kurczaka 2 litry
  • Sól i pieprz
  • Bułka typu grahamka
  • wiórkowana mozzarella 100 g
 

 

Przygotowanie

Obrane cebule pokrój w piórka, wrzuć do garnka, wlej olej, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i stanie się złocista (ale nie przypalona), dodaj posiekany czosnek, gotuj jeszcze 2 minuty. Wlej wino (jeśli dodajesz), odparuj przez 3 minuty, dodaj bulion, wrzuć tymianek i liście laurowe. Gotuj przez 20 minut. Przypraw solą i pieprzem. Pokrojoną bułkę zrumień w piekarniku z obu stron. Wyjmij, posyp serem i zapiecz raz jeszcze. Podawaj z gorącą zupą.

(brak)

Zupa cebulowa z grzankami z serem

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty