(brak)
Zapiekany chleb niespodzianka z serem i ziołami wg Jakuba Kuronia
obiad
kolacja
przyjęcie
Składniki
-
średni chleb (600g)
-
100 g masła
-
3 ząbki czosnku
-
250 g sera gouda
-
200 g serka topionego śmietankowego
-
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natka pietruszki, rozmaryn, tymianek)
- sól
Przygotowanie
Ponakrawaj chleb jak by na grubsze kromki, ale nie do końca – pozostaw je połączone na dole. Następnie pokrój chleb w poprzek, tak aby powstała szachownica.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj świeże zioła i czosnek. Rozgrzej masło w rondlu, dodaj posiekany czosnek i zioła. Podsmażaj przez kilka minut, aż zioła zaczną wydzielać aromat.
Ułóż chleb na blasze do pieczenia i delikatnie rozsuń pocięte kawałki. Następnie na każdy rozcięty kawałek chleba rozsmaruj przygotowaną masę ziołową. Posyp chleb startym serem włóż też odrobiną sera pomiędzy warstwy chleba. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz chleb zapiekany przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ser się roztopi i chleb będzie lekko zrumieniony.