top

(brak)

(brak)

Zapiekany chleb niespodzianka z serem i ziołami wg Jakuba Kuronia

obiad

kolacja

przyjęcie

Składniki

  • średni chleb (600g)          

  • 100 g masła

  • 3 ząbki czosnku

  • 250 g sera gouda

  • 200 g serka topionego śmietankowego

  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natka pietruszki, rozmaryn, tymianek)

  • sól

 

Przygotowanie

Ponakrawaj chleb jak by na grubsze kromki, ale nie do końca – pozostaw je połączone na dole. Następnie pokrój chleb w poprzek, tak aby powstała szachownica.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj świeże zioła i czosnek. Rozgrzej masło w rondlu, dodaj posiekany czosnek i zioła. Podsmażaj przez kilka minut, aż zioła zaczną wydzielać aromat.

Ułóż chleb na blasze do pieczenia i delikatnie rozsuń pocięte kawałki. Następnie na każdy rozcięty kawałek chleba rozsmaruj przygotowaną masę ziołową. Posyp chleb startym serem włóż też odrobiną sera pomiędzy warstwy chleba. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz chleb zapiekany przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ser się roztopi i chleb będzie lekko zrumieniony.

(brak)

Zapiekany chleb niespodzianka z serem i ziołami wg Jakuba Kuronia

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty