top

(brak)

(brak)

Torrijas – słodkie tosty z Hiszpanii

śniadanie

kolacja

dla dzieci

SKŁADNIKI:

  • Pieczywo typu chałka, bułka wrocławska czy kajzerka 250g

  • 1 duży dojrzały banana,

  • 3-4 jajka (w zależności od ich wielkości),

  • 1 łyżkę cukru waniliowego,

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • masło lub olej do smażenia.

 

Przygotowanie

Podeschłą chałkę zmiel na bułkę tartą. Białka z jajek ubij z cukrem waniliowym na gęstą pianę. Gdy będzie już sztywna, wlej do niej żółtka. Dodaj też startego na dużych oczkach banana (możesz go zetrzeć wprost do miski z pianą), proszek do pieczenia i kilka łyżek zmielonej chałki. Powoli wszystko wymieszaj, tak by masa nie straciła puszystości. Jeśli konsystencja będzie zbyt płynna, dodaj więcej tartej chałki. Jeśli nie masz jej wystarczająco dużo możesz uzupełnić przepis zwykłą bułką tartą, zmielić suchą kajzerkę, lub inną bułkę. Smaż placuszki na płytkiej patelni do naleśników. Najlepsze wyjdą na maśle, ale możesz też przygotować je na oleju. Kładź nie za duże kleksy z masy łyżką (dzięki temu równomiernie się usmażą i nie będą surowe w środku i spieczone na zewnątrz). Placuszki są gotowe niemal błyskawicznie i łatwo można je przypalić.

(brak)

Torrijas – słodkie tosty z Hiszpanii

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty