top

(brak)

(brak)

Topinki, czyli grzanki z patelni po czesku

śniadanie

kolacja

przyjęcie

dla dzieci

SKŁADNIKI:

  • kilka kromek najlepiej żytniego chleba na zakwasie z Piekarni Jul-Ka

  • kilka ząbków świeżego czosnku

  • sól morska

  • olej do smażenia (lub oliwa)

  • ser gouda, ementaler albo inny twardy żółty, lekko ostry

 

Przygotowanie

Chleb ponacinaj na mniej więcej 2 cm plastry, uważając, by nie przeciąć go do końca. Masło roztop i wymieszaj ze sprasowanym czosnkiem, następnie posmaruj każdą „kromkę” w środku. W nacięcia wkładaj po pół plastra sera. Pokrój koperek lub natkę i posyp z wierzchu chleb. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub do 200 stopni bez termoobiegu. Włóż chleb, piecz około 4-5 minut aż ser się roztopi. 

(brak)

Topinki, czyli grzanki z patelni po czesku

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty