
(brak)
Topinki, czyli grzanki z patelni po czesku
śniadanie
kolacja
przyjęcie
dla dzieci
SKŁADNIKI:
-
kilka kromek najlepiej żytniego chleba na zakwasie z Piekarni Jul-Ka
-
kilka ząbków świeżego czosnku
-
sól morska
-
olej do smażenia (lub oliwa)
-
ser gouda, ementaler albo inny twardy żółty, lekko ostry
Przygotowanie
Chleb ponacinaj na mniej więcej 2 cm plastry, uważając, by nie przeciąć go do końca. Masło roztop i wymieszaj ze sprasowanym czosnkiem, następnie posmaruj każdą „kromkę” w środku. W nacięcia wkładaj po pół plastra sera. Pokrój koperek lub natkę i posyp z wierzchu chleb. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub do 200 stopni bez termoobiegu. Włóż chleb, piecz około 4-5 minut aż ser się roztopi.
