
(brak)
Tarta bez pieczenia
obiad
kolacja
przyjęcie
Składniki
- dowolne bułki z Piekarni Jul-Ka
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- szpinak – 1 garść
- pomidorki koktajlowe – 1 garść
- olej z pestek winogron – 1 łyżka
- jaja – 4 szt.
- mleko – ¼ szklanki; opcjonalnie jogurt
- szczypta soli, pieprzu; garstka szczypiorku
Przygotowanie
Zmiksuj czerstwą bułkę, praktycznie dowolne pieczywo, jakie masz w domu. Można dodać szczyptę ziół np. prowansalskich. Rozgrzej na patelni tłuszcz i wysyp rozdrobnione pieczywo. To jest spód naszej tarty, następnie rozbij jajka, dodaj mleko lub jak nie masz, może być jogurt. Trzepaczką rozbij jajka i otrzymaną masę jajeczną wylej na spód z czerstwej bułki. Na wierzch tarty można wrzucić garść szpinaku, pomidorki koktajlowe, lub dowolne warzywa, które masz. Patelnię, na której przygotowujesz tartę, nakryj przykrywką i utrzymuj do ścięcia się masy jajecznej.
