top

(brak)

(brak)

Szakszuka orientalne śniadanie

śniadanie

kolacja

dla dzieci

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • puszka krojonych pomidorów 
  • przyprawy 1 łyżeczka harissy, 1łyżeczka mielonej kolendry,1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego, sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki wody
  • 1  łyżka masła
  • świeża zielenina - pietruszka lub kolendra. 

 

Przygotowanie

Na suchej patelni prażymy przyprawy - harrisę, kolendrę, kumin i wędzoną paprykę. Składniki łączymy i mieszamy drewnianą łyżką, gdy zaczną być wyczuwalne mocne aromaty, dodajemy odrobinę masła, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paski. 

Po kilku minutach, gdy papryka zmięknie, dodajemy pomidorki koktajlowe i czosnek przeciśnięty przez praskę, a po trzech minutach pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i dodatkowo doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos dusimy na dużym ogniu, po czym podlewamy odrobiną wody - wówczas zmniejszamy moc palnika i ponownie dusimy. Drewnianą łyżką robimy cztery wgłębienia na jajka. Danie nadal dusimy - przykrywamy i lekko odchylamy pokrywkę. 

Gdy jajka ładnie się zetną, dekorujemy je dodatkowo ulubionymi przyprawami. Całość posypujemy zieleniną i podajemy z hummusem, ulubionym pieczywem sugerujemy bułki keto.

(brak)

Szakszuka orientalne śniadanie

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty