![top](/img/julka/bgr/bgr_top_wh.png)
(brak)
Szakszuka orientalne śniadanie
śniadanie
kolacja
dla dzieci
Składniki
- 4 duże jajka
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- puszka krojonych pomidorów
- przyprawy 1 łyżeczka harissy, 1łyżeczka mielonej kolendry,1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego, sól i pieprz
- 4 ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół szklanki wody
- 1 łyżka masła
- świeża zielenina - pietruszka lub kolendra.
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy przyprawy - harrisę, kolendrę, kumin i wędzoną paprykę. Składniki łączymy i mieszamy drewnianą łyżką, gdy zaczną być wyczuwalne mocne aromaty, dodajemy odrobinę masła, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paski.
Po kilku minutach, gdy papryka zmięknie, dodajemy pomidorki koktajlowe i czosnek przeciśnięty przez praskę, a po trzech minutach pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i dodatkowo doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos dusimy na dużym ogniu, po czym podlewamy odrobiną wody - wówczas zmniejszamy moc palnika i ponownie dusimy. Drewnianą łyżką robimy cztery wgłębienia na jajka. Danie nadal dusimy - przykrywamy i lekko odchylamy pokrywkę.
Gdy jajka ładnie się zetną, dekorujemy je dodatkowo ulubionymi przyprawami. Całość posypujemy zieleniną i podajemy z hummusem, ulubionym pieczywem sugerujemy bułki keto.
![Szakszuka orientalne śniadanie](/cache/images/91efa6b3b414ca13-Szakszuka_orientalne_sniadanie_bula_keto_1_712x712.png)