
(brak)
Strata- rodzaj amerykańskiej zapiekanki
obiad
kolacja
przyjęcie
Składniki:
- czerstwa cała bułka typu weka lub wrocławska - 1 sztuka
- 8 jajek,250 ml mleka
- pół kubka śmietanki 30% lub wody
- żółty ser (cheddar, gouda)
- ulubiona szynka
- papryka konserwowa lub grillowana
- szczypiorek
- pietruszka
- suszona papryka
- tymianek
- sól i pieprz
Przygotowanie
Zapiekankę przygotujemy wieczorem, aby rano ją upiec. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Bułkę kroimy na kromki i układamy dość gęsto w naczyniu (można też porwać ją na kawałki). Na wierzchu rozkładamy szynkę, paprykę. Dodatki powinny znaleźć się nie tylko na bułce, ale także pomiędzy kromkami. Robimy sos jajeczny: jajka mieszamy ze śmietanką i częścią startego sera, smaku czerwoną papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekankę możesz posypać posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
Polej tratę sosem i włóż do lodówki na całą noc. Tak odstaną zapiekankę piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie posyp jeszcze startym serem i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut.
