
(brak)
Sałatka chlebowa
obiad
kolacja
SKŁADNIKI:
-
bułka lub 2-3 kromki czerstwego chleba (świeży też da radę)
-
8-10 pomidorków koktajlowych (mogą być kolorowe, o różnych smakach)
-
garść łuskanych ziaren słonecznika
-
2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
-
pęczek natki pietruszki
-
kilka zielonych oliwek
- szczypta pieprzu
-
szczypta lub dwie papryki słodkiej lub wędzonej
Przygotowanie
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na niedużej patelni. Bułkę lub chleb pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć na patelnię. Dodaj słonecznik, pieprz i słodką paprykę. Zrumień na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Przełóż do średniej miski. Pokrój pomidorki w paski lub na ćwiartki. Natkę pietruszki poszatkuj. Oliwki pokrój w plasterki. Dodaj warzywa do grzanek ze słonecznikiem. Polej 1-2 łyżkami oleju i zamieszaj. Gotowe!
