(brak)
Ryż z cukinią i opiekanym chlebem
obiad
kolacja
przyjęcie
Składniki
- ryż basmati 150 gramów dziki ryż; 150 gramów
- chleb razowy pełnoziarnisty 40 gramów
- mała cukinia 3 sztuki
- pomidorki cherry żółte 80 gramów
- cebula 1 sztuka
- 1 doniczka bazyliioliwa 3 łyżki
Przygotowanie
Gotujemy ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, jak czas jest inny w dwóch osobnych garnkach.
Chleb pokrój na mniejsze kawałki i połóż na blaszce z piekarnika.
Skrop oliwą i piecz w 170 stopniach przez ok. 10-15 minut, aż będzie chrupiący.
Cukinię pokrój na plastry. Cebulę w drobną kostkę, a pomidorki na pół.
Na patelni z oliwą podsmaż warzywa. Zacznij od cebuli, następnie dodaj cukinię, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.
Teraz wsyp na patelnię ryż. Dopraw, dodaj listki bazylii, wymieszaj i podawaj w miseczkach. Na wierzchu połóż upieczony chleb.
Ugotowany i odcedzony ryż wymieszaj. Gorący nakładaj do miseczek.