top

(brak)

(brak)

Ryż z cukinią i opiekanym chlebem

obiad

kolacja

przyjęcie

Składniki

  • ryż basmati 150 gramów dziki ryż; 150 gramów
  • chleb razowy pełnoziarnisty 40 gramów
  • mała cukinia 3 sztuki
  • pomidorki cherry żółte 80 gramów
  • cebula 1 sztuka
  • 1 doniczka bazyliioliwa 3 łyżki

 

Przygotowanie

Gotujemy ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, jak czas jest inny w dwóch osobnych garnkach.

Chleb pokrój na mniejsze kawałki i połóż na blaszce z piekarnika.

Skrop oliwą i piecz w 170 stopniach przez ok. 10-15 minut, aż będzie chrupiący.

Cukinię pokrój na plastry. Cebulę w drobną kostkę, a pomidorki na pół.

Na patelni z oliwą podsmaż warzywa. Zacznij od cebuli, następnie dodaj cukinię, jak będzie rumiana dodaj pomidorki.

Teraz wsyp na patelnię ryż. Dopraw, dodaj listki bazylii, wymieszaj i podawaj w miseczkach. Na wierzchu połóż upieczony chleb.

Ugotowany i odcedzony ryż wymieszaj. Gorący nakładaj do miseczek.

(brak)

Ryż z cukinią i opiekanym chlebem

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty