
(brak)
Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem
obiad
kolacja
SKŁADNIKI:
-
pełnoziarnisty chleb 300 gramów
-
mleko 150 mililitrów
-
Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
-
sezam 10 gramów
-
jaja 3 sztuki
-
tymianek suszony 0.5 łyżeczki
-
bułka tarta 6 łyżek
-
młody szpinak 120 gramów
- krem curry
Przygotowanie
Chleb pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski, zalej mlekiem, wymieszaj i poczekaj aż wchłoną płyn. Następnie odciśnij dokładnie. Na suchej patelni upraż nasiona sezamu. Odciśnięty chleb wymieszaj w misce z dwoma jajami, sezamem, dwiema łyżkami bułki tartej i tymiankiem. Odłóż ciasto do lodówki na 20 minut. Ostatnie jajko rozkłóć. Z ciasta formuj małe pulpety i panieruj je w jajku oraz bułce tartej. Gotowe układaj na blaszce z piekarnika i upiecz w 200 stopniach przez 10 minut. Szpinak umyj i osusz. Gotowe pulpeciki chlebowe można podawać w kremie curry posypane danie listkami szpinaku
