top

(brak)

(brak)

Pudding chlebowy

obiad

kolacja

przyjęcie

To tradycyjny deser angielski, który nie ma jednej ustalonej formy i jednego przepisu.

Składniki

  • 2-3 szklanki suchego pieczywa

  • 1-2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • śmietanka 18% (opcjonalnie)

  • masło lub olej rzepakowy

  • kilka łyżeczek cukru trzcinowego lub syropu z agawy
  • konfitura jako dodatek

 

Przygotowanie

Suchy chleb połamać lub pokroić  na małe kawałki. Mieszamy ze sobą ciemne i jasne pieczywo, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem, czasem z dodatkiem wody, tak by całe pieczywo było przykryte. Czekamy kilka godzin, aż chleb wchłonie płyny i stanie się delikatnie miękki. Dobrze jest zostawić namoczone pieczywo na noc w lodówce, wtedy mamy pewność dobrej konsystencji.

Dwa jajka rozbijamy trzepaczką z połową szklanki śmietanki i dodatkiem cukru trzcinowego lub syropu z agawy. Jajeczną masą zalewamy chleb iwyrabiamy scałość łyżką.

Dosypujemy bakalie, np. rodzynki czy pokruszone orzechy i jeszcze raz delikatnie mieszam. Nie miksujemy!

Masłem smarujemy brytfankę i przekładam do niej  chlebową masę, wyrównuję wierzch,  można posypać łyżeczką cukru trzcinowego i sprószyć cynamonem.

Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30-40 minut.

Po upieczeniu puddingu można dodać z konfiturą malinową lub prażone jabłka. Dodatki są zupełnie dowolne.

(brak)

Pudding chlebowy

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty