(brak)
Pudding chlebowy
obiad
kolacja
przyjęcie
To tradycyjny deser angielski, który nie ma jednej ustalonej formy i jednego przepisu.
Składniki
-
2-3 szklanki suchego pieczywa
-
1-2 szklanki mleka
-
2 jajka
-
śmietanka 18% (opcjonalnie)
-
masło lub olej rzepakowy
- kilka łyżeczek cukru trzcinowego lub syropu z agawy
-
konfitura jako dodatek
Przygotowanie
Suchy chleb połamać lub pokroić na małe kawałki. Mieszamy ze sobą ciemne i jasne pieczywo, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem, czasem z dodatkiem wody, tak by całe pieczywo było przykryte. Czekamy kilka godzin, aż chleb wchłonie płyny i stanie się delikatnie miękki. Dobrze jest zostawić namoczone pieczywo na noc w lodówce, wtedy mamy pewność dobrej konsystencji.
Dwa jajka rozbijamy trzepaczką z połową szklanki śmietanki i dodatkiem cukru trzcinowego lub syropu z agawy. Jajeczną masą zalewamy chleb iwyrabiamy scałość łyżką.
Dosypujemy bakalie, np. rodzynki czy pokruszone orzechy i jeszcze raz delikatnie mieszam. Nie miksujemy!
Masłem smarujemy brytfankę i przekładam do niej chlebową masę, wyrównuję wierzch, można posypać łyżeczką cukru trzcinowego i sprószyć cynamonem.
Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30-40 minut.
Po upieczeniu puddingu można dodać z konfiturą malinową lub prażone jabłka. Dodatki są zupełnie dowolne.