
(brak)
Pesto z jarmużu do chleba
śniadanie
obiad
kolacja
SKŁADNIKI:
-
świeży jarmuż 500 gramów
-
ser parmezan 50 gramów
-
pestki sosnowe - orzeszki pinii lub pestki z dyni 100 gramów
-
owczy ser pekorino 50 gramów
-
Majonez - 4 łyżki
-
ostra papryka w płatkach 1 szczypta
-
cała główka czosnku
Przygotowanie
Jarmuż umyj, liście oczyść odcinając je od zgrubiałych części. W gotującej się wodzie ze szczyptą soli sparz przez minutę liście jarmużu. Przełóż je od razu do miski z zimną wodą. Gdy wystygną, wyciśnij je i osusz w papierowym ręczniku. Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie czosnek wyjmij, ostudź i obierz z łupin. Zetrzyj na tarce oba sery pekorino i parmezan. Orzeszki pinii podsmaż na patelni. W kielichu miksera połącz jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa.
