
(brak)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
śniadanie
kolacja
przyjęcie
Składniki:
- bułka rzepakowa
- 5 jajek
- 2 łyżki startego żółtego sera (np. cheddar lub gouda)
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy np. delikatesowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie przez 8-10 minut.
Następnie zalej jajka zimną wodą. Odstaw na chwilkę do przestygnięcia. Ostudzone pokrój bardzo drobno (można je zetrzeć na tarce). Posiekane jajka przełóż do miski, dodaj majonez (1 czubata łyżka), musztardę (1 łyżeczka), starty na drobnych oczkach żółty ser (2 łyżki). Całość wymieszaj za pomocą łyżki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj posiekany szczypiorek. – . Przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.
Pasta jajeczna smakuje najlepiej pieczywem takim jak bułka rzepakowa z Jul-Ki
