top

(brak)

(brak)

Panzanella

obiad

kolacja

Czyli toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów z dodatkiem cebuli i octu.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałych w słońcu, słodkich pomidorów

  • 300 g czerstwego chleba dobrej jakości - ciabatta, bagietka

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • spora garść listków bazylii (lub oregano)

  • 1/3-1/2 szklanki oliwy, doskonale będzie tu pasować oliwa bazyliowa

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • 2-3 łyżki dobrego octu albo balsamico

  • bazylia

 

Przygotowanie

Pomidory obierz ze skórki, z każdego usuń twardy, zielony rdzeń – nasadę ogonka. Każdy owoc przetnij w poprzek na pół i postaraj się wycisnąć do miski jak najwięcej soku wraz z pestkami. Resztę pomidorów umieść w innej misce. Możesz je rozgnieść palcami, jeśli są miękkie – jak moje, albo pokroić dość drobno nożem na desce. Chleb pokrój na kostki o boku około 2 cm. Jeśli wolisz sałatkę z bardziej chrupiącymi elementami, możesz spróbować podsmażyć lub podpiec chlebowe kostki po skropieniu oliwą. Zebrany w oddzielnej misce sok pomidorowy wymieszaj z oliwą, zgniecionym czosnkiem, pieprzem, solą i octem. Mieszaniną zalej kostki chleba w dużej misce. Dodaj tam jeszcze rozdrobnione pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, listki bazylii. Pozostawić wymieszane składniki sałatki na jakieś pół godziny. Smaki się przegryzą i całość będzie smakować doskonale.

(brak)

Panzanella

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty