
(brak)
Panzanella
obiad
kolacja
Czyli toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów z dodatkiem cebuli i octu.
SKŁADNIKI:
-
1 kg dojrzałych w słońcu, słodkich pomidorów
-
300 g czerstwego chleba dobrej jakości - ciabatta, bagietka
-
1 duża czerwona cebula
-
1 ząbek czosnku
-
spora garść listków bazylii (lub oregano)
-
1/3-1/2 szklanki oliwy, doskonale będzie tu pasować oliwa bazyliowa
-
sól i świeżo mielony pieprz
-
2-3 łyżki dobrego octu albo balsamico
-
bazylia
Przygotowanie
Pomidory obierz ze skórki, z każdego usuń twardy, zielony rdzeń – nasadę ogonka. Każdy owoc przetnij w poprzek na pół i postaraj się wycisnąć do miski jak najwięcej soku wraz z pestkami. Resztę pomidorów umieść w innej misce. Możesz je rozgnieść palcami, jeśli są miękkie – jak moje, albo pokroić dość drobno nożem na desce. Chleb pokrój na kostki o boku około 2 cm. Jeśli wolisz sałatkę z bardziej chrupiącymi elementami, możesz spróbować podsmażyć lub podpiec chlebowe kostki po skropieniu oliwą. Zebrany w oddzielnej misce sok pomidorowy wymieszaj z oliwą, zgniecionym czosnkiem, pieprzem, solą i octem. Mieszaniną zalej kostki chleba w dużej misce. Dodaj tam jeszcze rozdrobnione pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, listki bazylii. Pozostawić wymieszane składniki sałatki na jakieś pół godziny. Smaki się przegryzą i całość będzie smakować doskonale.
