
(brak)
ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem
śniadanie
kolacja
Składniki:
- 250 g serka śmietankowego
- 6 rzodkiewek
- 2 długie ogórki
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 1 mały pęczek cienkiego szczypiorku
- ½ małego pęczka koperku
- garść kiełków rzodkiewki (można zastąpić innymi lub dodać więcej koperku i szczypiorku)
Przygotowanie
Ogórki obrać, umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, a następnie pokroić na 8 mniej więcej równych kawałków. Za pomocą małej łyżeczki ostrożnie wydrążyć miąższ, uważając, żeby nie przebić ogórków na wylot. Ogórki lekko osolić i odstawić na 5 minut „do góry dnem”.
Szczypiorek oraz koper opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Serek wymieszać z olejem, zieleniną i rzodkiewkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ogórki osuszyć ręcznikiem papierowym. Do każdego włożyć porcję masy serowej. Wierzch posypać kiełkami.
Świetnym uzupełnieniem będzie pieczywo Pro IG JulKi.
