top

(brak)

(brak)

Migas pomidorowo – kolendrowe

obiad

kolacja

Proste chlebowe puree, podane może być w daniu głównym (zamiast ziemniaków czy ryżu), bądź stanowić małą przekąskę, tak jak w tym przepisie.

SKŁADNIKI:

  • pół czerstwego chleba typu baltonowski lub ciemnego chleba żytniego

  • 5 dkg bekonu lub chourico (opcjonalnie)

  • 1 -2 ząbki czosnku (wedle uznania/smaku)

  • oliwa z oliwek do smażenia

  • pęczek kolendry

  • 1 - 2 dojrzałe pomidory

  • 1-2 średnie papryki

  • 1 cebula

 

Przygotowanie

Czerstwy chleb kroimy na małe kawałki. W oryginalnym przepisie używany jest wiejski, biały chleb,można użyć nasz żytni chleb czy inne ciemnie pieczywo.

Pokrojony chleb wrzucamy do gotującej się i posolonej wody i zostawiamy aby ją wchłonął. Po kilkunastu minutach odciskamy chleb z nadmiaru wody i odkładamy na bok.

W tym czasie na oliwie podsmażamy, pokrojony drobno czosnek, cebulę i bekon lub chourico (o ile zdecydujemy się go użyć). Po chwili wkładamy drobno posiekane pomidory i dusimy je, aż do utworzy nam się sos.

Do sosu dodajemy odsączony chleb. Dodajemy do niego drobno pokrojoną kolendrę i energicznie mieszając, czekamy aż cały sos połączy się dokładnie z chlebem. Doprawiamy solą, pieprzem. Amatorzy ostrzejszych smaków mogą dodać ostry portugalski sos piri - piri.

Nakładamy powstałą masę chlebową na talerz, na którym podajemy główne danie. Ja jednak zrobiłem z niej przekąskę, wkładając migas do uprzednio podsmażonych na patelni małych, wydrążonych i przekrojonych na pół papryczek.

(brak)

Migas pomidorowo – kolendrowe

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty