(brak)
Migas pomidorowo – kolendrowe
obiad
kolacja
Proste chlebowe puree, podane może być w daniu głównym (zamiast ziemniaków czy ryżu), bądź stanowić małą przekąskę, tak jak w tym przepisie.
SKŁADNIKI:
-
pół czerstwego chleba typu baltonowski lub ciemnego chleba żytniego
-
5 dkg bekonu lub chourico (opcjonalnie)
-
1 -2 ząbki czosnku (wedle uznania/smaku)
-
oliwa z oliwek do smażenia
-
pęczek kolendry
-
1 - 2 dojrzałe pomidory
-
1-2 średnie papryki
-
1 cebula
Przygotowanie
Czerstwy chleb kroimy na małe kawałki. W oryginalnym przepisie używany jest wiejski, biały chleb,można użyć nasz żytni chleb czy inne ciemnie pieczywo.
Pokrojony chleb wrzucamy do gotującej się i posolonej wody i zostawiamy aby ją wchłonął. Po kilkunastu minutach odciskamy chleb z nadmiaru wody i odkładamy na bok.
W tym czasie na oliwie podsmażamy, pokrojony drobno czosnek, cebulę i bekon lub chourico (o ile zdecydujemy się go użyć). Po chwili wkładamy drobno posiekane pomidory i dusimy je, aż do utworzy nam się sos.
Do sosu dodajemy odsączony chleb. Dodajemy do niego drobno pokrojoną kolendrę i energicznie mieszając, czekamy aż cały sos połączy się dokładnie z chlebem. Doprawiamy solą, pieprzem. Amatorzy ostrzejszych smaków mogą dodać ostry portugalski sos piri - piri.
Nakładamy powstałą masę chlebową na talerz, na którym podajemy główne danie. Ja jednak zrobiłem z niej przekąskę, wkładając migas do uprzednio podsmażonych na patelni małych, wydrążonych i przekrojonych na pół papryczek.