(brak)
Kotlety z czerstwego pieczywa
obiad
kolacja
Nie marnujmy pieczywa! Bowiem chleb nie spada z nieba.
Składniki
- pół bochenka czerstwego chleba
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki; łyżeczka soli, pieprz do smaku
- pół pęczka pietruszki
- bułka tarta do obtoczenia
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju roślinnym. Gdy się zeszkli, zdejmujemy ją i studzimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, a czosnek wyciskamy w wyciskarce.
Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie odciskamy i przekładamy do miski (jeśli wolicie bardziej jednolitą strukturę kotletów, zmielcie je w maszynce do mięsa).
Dodajemy jajka, zeszkloną cebulkę, siemię lniane, nasiona słonecznika. Wsypujemy także posiekaną pietruszkę, rozdrobniony czosnek, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy dłońmi, tak, aby dobrze się połączyły i powstała dość zwarta masa. Formujemy z niej kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego.