top

(brak)

(brak)

Kotlety z czerstwego pieczywa

obiad

kolacja

 

Nie marnujmy pieczywa! Bowiem chleb nie spada z nieba.

 

Składniki

  • pół bochenka czerstwego chleba
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki; łyżeczka soli, pieprz do smaku
  •  pół pęczka pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia
  •  olej roślinny do smażenia

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju roślinnym. Gdy się zeszkli, zdejmujemy ją i studzimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, a czosnek wyciskamy w wyciskarce.

Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie odciskamy i przekładamy do miski (jeśli wolicie bardziej jednolitą strukturę kotletów, zmielcie je w maszynce do mięsa).

Dodajemy jajka, zeszkloną cebulkę, siemię lniane, nasiona słonecznika. Wsypujemy także posiekaną pietruszkę, rozdrobniony czosnek, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy dłońmi, tak, aby dobrze się połączyły i powstała dość zwarta masa. Formujemy z niej kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego.

(brak)

Kotlety z czerstwego pieczywa

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty