
(brak)
Knedle z czerstwego pieczywa
obiad
kolacja
SKŁADNIKI:
-
bagietka (czerstwa) 150 g
-
mleko 3,2% 500 ml
-
jajko 1 sztuka
- bułka tarta 2- 3 łyżki
-
sól
-
pieprz czarny mielony
Przygotowanie
Mleko doprowadzamy do wrzenia.
Gorącym mlekiem zalewamy bagietkę połamaną na drobne kawałki i odstawiamy na godzinę. Mleka używamy mniej lub więcej niż podano w przepisie, w zależności od wysuszenia pieczywa. Powinno stać się miękkie, nasączone płynem. Po godzinie bagietkę blendujemy, dodajemy przyprawy, surowe jajko oraz bułkę tartą, jeśli masa jest zbyt rzadka. Z masy formujemy kulki wielkości knedli. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Uformowane knedle wrzucamy na wrzątek, gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z bazyliowym pesto.
