top

(brak)

(brak)

Knedle z czerstwego pieczywa

obiad

kolacja

SKŁADNIKI:

  • bagietka (czerstwa) 150 g

  • mleko 3,2% 500 ml

  • jajko 1 sztuka

  • bułka tarta 2- 3 łyżki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie

Mleko doprowadzamy do wrzenia.
Gorącym mlekiem zalewamy bagietkę połamaną na drobne kawałki i odstawiamy na godzinę. Mleka używamy mniej lub więcej niż podano w przepisie, w zależności od wysuszenia pieczywa. Powinno stać się miękkie, nasączone płynem. Po godzinie bagietkę blendujemy, dodajemy przyprawy, surowe jajko oraz bułkę tartą, jeśli masa jest zbyt rzadka. Z masy formujemy kulki wielkości knedli. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Uformowane knedle wrzucamy na wrzątek, gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z bazyliowym pesto.

(brak)

Knedle z czerstwego pieczywa

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty