top

(brak)

(brak)

kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki

śniadanie

kolacja

przyjęcie

 

Składniki:

  • chleba razowy z ziarnami Jul-Ka

  • 1 opakowanie ciecierzycy z puszki

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 sztuki goździki

  • 1 sztuka jabłko

  • 2 sztuki cebuli

  • 2 sztuki ząbek czosnku

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka syropu klonowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  •  
 

 

Przygotowanie

Ciecierzycę odcedź, (zachowaj zalewę) i rozgnieć na puree lub zblendować. Goździki zmiażdż. Cebule oraz czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę podobnie jak cebulę. Na patelni z oliwą podsmaż czosnek z cebulką. Jak będą rumiane dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj puree z ciecierzycy i smaż całość aż składniki się połączą. Jeśli uznasz, że smalec jest zbyt suchy wlej 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy. Zdejmij ciecierzycę z ognia, dodaj sos sojowy, syrop klonowy oraz jabłko. Ewentualnie dopraw szczyptą soli. Wymieszaj. Podawaj na zimno z chlebem. Najlepszy efekt będzie jeśli podasz z chlebem razowym lub, z chleba zrobisz grzanki.

(brak)

kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty