
(brak)
kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
śniadanie
kolacja
przyjęcie
Składniki:
-
chleba razowy z ziarnami Jul-Ka
-
1 opakowanie ciecierzycy z puszki
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego
-
1 łyżeczka majeranku
-
2 sztuki goździki
-
1 sztuka jabłko
-
2 sztuki cebuli
-
2 sztuki ząbek czosnku
-
4 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka syropu klonowego
-
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
Ciecierzycę odcedź, (zachowaj zalewę) i rozgnieć na puree lub zblendować. Goździki zmiażdż. Cebule oraz czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę podobnie jak cebulę. Na patelni z oliwą podsmaż czosnek z cebulką. Jak będą rumiane dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj puree z ciecierzycy i smaż całość aż składniki się połączą. Jeśli uznasz, że smalec jest zbyt suchy wlej 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy. Zdejmij ciecierzycę z ognia, dodaj sos sojowy, syrop klonowy oraz jabłko. Ewentualnie dopraw szczyptą soli. Wymieszaj. Podawaj na zimno z chlebem. Najlepszy efekt będzie jeśli podasz z chlebem razowym lub, z chleba zrobisz grzanki.
