
(brak)
Jajka po benedyktyńsku
śniadanie
kolacja
Składniki:
-
2 ciabaty lub inne bułki
-
8 plasterków bekonu lub boczku - do 130 g
-
4 średniej wielkości lub duże jajka
-
2 łyżki octu spirytusowego 10 % (do zrobienia jajek w koszulce)
Przygotowanie
Ugotować jajka w koszulce: zagotować wodę w garnku (ok. 10 cm) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli, zrobić w niej wir (zamieszać łyżką). Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Delikatnie wlać pierwsze jajko do gotującej się wody i gotować przez kilka minut aż całe białko będzie ścięte, żółtko pozostanie płynne. Powtórzyć z resztą jajek. Boczek lub bekon podsmażyć na patelni. Ciabaty lub bułki przekroić na pół, opiec w tosterze, na dolnej części położyć plasterek bekonu, na wierzchu położyć jajko. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
