top

(brak)

(brak)

Jajka po benedyktyńsku

śniadanie

kolacja

 

Składniki:

  • 2 ciabaty lub inne bułki

  • 8 plasterków bekonu lub boczku - do 130 g

  • 4 średniej wielkości lub duże jajka

  • 2 łyżki octu spirytusowego 10 % (do zrobienia jajek w koszulce)

 

 

Przygotowanie

Ugotować jajka w koszulce: zagotować wodę w garnku (ok. 10 cm) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli, zrobić w niej wir (zamieszać łyżką). Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Delikatnie wlać pierwsze jajko do gotującej się wody i gotować przez kilka minut aż całe białko będzie ścięte, żółtko pozostanie płynne. Powtórzyć z resztą jajek. Boczek lub bekon podsmażyć na patelni. Ciabaty lub bułki przekroić na pół, opiec w tosterze, na dolnej części położyć plasterek bekonu, na wierzchu położyć jajko. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.

(brak)

Jajka po benedyktyńsku

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty