
(brak)
Cynamonowe tosty z chałki
śniadanie
kolacja
przyjęcie
dla dzieci
Składniki
- 1 chałka (najlepiej lekko czerstwa)
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
- 1łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła klarowanego lub olej z dodatkiem masła do smażenia
- dodatki do wyboru: jogurt grecki, syrop klonowy, świeże owoce, konfitura
Przygotowanie
Chałkę kroimy na średniej grubości kromki. Tosty najlepsze wychodzą z czerstwego pieczywa, nie będą się rozpadać, a chałka po usmażeniu będzie rozpływać się w ustach.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, cukrem, esencją waniliową i cynamonem.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, lub olej rzepakowy z łyżką masła (zapobiegnie to paleniu się masła).
Chałkę obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
