top

(brak)

(brak)

Cynamonowe tosty z chałki

śniadanie

kolacja

przyjęcie

dla dzieci

Składniki

  • 1 chałka (najlepiej lekko czerstwa)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
  •  1łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego lub olej z dodatkiem masła do smażenia
  • dodatki do wyboru: jogurt grecki, syrop klonowy, świeże owoce, konfitura

 

Przygotowanie

Chałkę kroimy na średniej grubości kromki. Tosty najlepsze wychodzą z czerstwego pieczywa, nie będą się rozpadać, a chałka po usmażeniu będzie rozpływać się w ustach. 

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, cukrem, esencją waniliową i cynamonem.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, lub olej rzepakowy z łyżką masła (zapobiegnie to paleniu się masła).

Chałkę obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

(brak)

Cynamonowe tosty z chałki

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty