(brak)
Burrata z pesto na grzance z ciabatty
śniadanie
kolacja
dla dzieci
Składniki
PESTO
- 1ząbek czosnku
- 3 szt. cebula dymka
- 20 g grana padano
- 3 łyżki olej z pestek winogron
- 6 łyżek oliwa z oliwek
- 0,5 szt.papryka czerwona
- 4 łyżki pistacji
- 100 g rukola
GRZANKI
- 1 szt. ciabatta
- 2 szt. ząbek czosnku
- 60 g grana padano
BURRATA
- 2 szt. burrata
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 0,5 szt. papryka czerwona
- 100 g rukola
Przygotowanie
PESTO
Dymkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i długo podsmażamy na wolnym ogniu, aż się wysuszy i uzyska słomkowy kolor.
Paprykę pokrojoną w kostkę łączymy w miseczce z delikatnie zmiażdżonymi pistacjami, drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną rukolą.
Całość posypujemy startym serem, dodajemy oliwę ( by uzyskać konsystencję salsy) i uprażoną cebulę, odsączaną na sicie i papierowym ręczniku. Mieszamy.
GRZANKI z ciabaty kroimy wzdłuż na 5 kromek, następnie podsmażamy je na patelni, na której smażyła się cebula.
Paprykę pokrojoną w paski układamy na płaskim talerzu. Rukolę skrapiamy w misce oliwą, mieszamy i wykładamy na talerz.
Burratę odsączamy i układamy na rukoli. Na połowę gorących grzanek ścieramy grana padano, drugą połowę nacieramy czosnkiem. Grzanki układamy na talerzu.
Porcję pesto nakładamy na burratę i na grzanki.