top

(brak)

(brak)

Burrata z pesto na grzance z ciabatty

śniadanie

kolacja

dla dzieci

Składniki

PESTO

  • 1ząbek czosnku
  • 3 szt. cebula dymka
  • 20 g grana padano
  • 3 łyżki olej z pestek winogron 
  • 6 łyżek oliwa z oliwek
  • 0,5 szt.papryka czerwona
  • 4 łyżki pistacji
  • 100 g rukola

GRZANKI

  • 1 szt. ciabatta
  • 2 szt. ząbek czosnku 
  • 60 g grana padano 

BURRATA

  • 2 szt. burrata
  • 2 łyżki oliwa z oliwek 
  • 0,5 szt. papryka czerwona
  • 100 g rukola

 

Przygotowanie

PESTO
Dymkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i długo podsmażamy na wolnym ogniu, aż się wysuszy i uzyska słomkowy kolor.

Paprykę pokrojoną w kostkę łączymy w miseczce z delikatnie zmiażdżonymi pistacjami, drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną rukolą.

Całość posypujemy startym serem, dodajemy oliwę ( by uzyskać konsystencję salsy)  i uprażoną cebulę, odsączaną  na sicie i papierowym ręczniku. Mieszamy.

GRZANKI z ciabaty kroimy wzdłuż na 5 kromek, następnie podsmażamy je na patelni, na której smażyła się cebula.
Paprykę pokrojoną w paski układamy na płaskim talerzu. Rukolę skrapiamy w misce oliwą, mieszamy i wykładamy na talerz.
Burratę odsączamy i układamy na rukoli. Na połowę gorących grzanek ścieramy grana padano, drugą połowę nacieramy czosnkiem. Grzanki układamy na talerzu.

Porcję pesto nakładamy na burratę i na grzanki.

(brak)

Burrata z pesto na grzance z ciabatty

KOSZYK

+

Koszyk jest pusty